15-milionowa metropolia łącząca dwa kontynenty jest coraz popularniejszym kierunkiem na kilkudniowy city break. To świetna opcja szczególnie dla osób, które nie mogą sobie pozwolić na dłuższy urlop, a chciałyby zaznać kultury nieco innej niż europejska. Stambuł to bowiem mieszanka tradycji południa Europy, Bliskiego Wschodu i Kaukazu. Wybuchowe połączenie wyrazistej kuchni, przejawiających się w sztuce i architekturze mocarstwowych aspiracji, a także niezwykle barwnych zwyczajów tureckiej mentalności.
Jak najszybciej dostać się do Stambułu?
W dobie tanich połączeń lotniczych podróż do Stambułu nie powinna nikomu sprawić żadnych problemów. Z Polski latają bezpośrednio przewoźnicy LOT i Turkish Airlines, a lot trwa mniej niż 3 godziny. Najtaniej spoza polskich portów lotniczych polecieć można linią Pegasus Airlines z wielu europejskich miast.

Co warto zobaczyć w kilka dni?
Kilka dni w Stambule to dobra okazja na poznanie najciekawszych atrakcji największego miasta Turcji. Jednym z flagowych zabytków Stambułu jest słynna Hagia Sophia, położony w dzielnicy Sultanahmet dawny kościół i muzeum, a obecnie meczet. Jest to jedno z największych dzieł architektonicznych na świecie, powszechnie zaliczane do ośmiu cudów świata. Jest to niemy świadek historii Imperium Rzymskiego, Bizancjum i ery osmańskiej.
Ten, kto przyjeżdża do Stambułu, nie może go opuścić bez odwiedzenia Zatopionej Cysterny. To największy z kilkuset starożytnych sztucznych zbiorników na wodę, który wciąż znajduje się pod wielomilionową metropolią. Zbłąkanym artystycznym duszom spodoba się Wieża Galata będąca punktem rozpoznawczym dzielnicy o tej samej nazwie. Wieża Galata, zwieńczona charakterystycznym dachem w kształcie czapki czarownicy, jest z kolei jednym z najbardziej imponujących i popularnych punktów orientacyjnych w Stambule. Pochodząca z XIV wieku konstrukcja jest starą genueńską wieżą, z której rozciąga się niesamowity widok na Półwysep Historyczny, Złoty Róg i Bosfor wraz z Wyspami Książęcymi.
Sprawdź bilety na atrakcje w Stambule

Absolutnie obowiązkowym punktem jest XVII-wieczny Błękitny Meczet uznawany za jeden z najpiękniejszych meczetów i zabytków zarówno w Stambule, jak i na świecie. Konstrukcja ta ze względu na swój rozmach i majestatyczny charakter była inspiracją dla wielu innych świątyń muzułmańskich tego typu, m.in. dla największego w Azji Centralnej potężnego Meczetu Gypjak w Turkmenistanie. Był to jedyny meczet z sześcioma minaretami na świecie.
Zwiedzając Stambuł grzechem byłoby nie doświadczyć klimatu tureckiego targowiska, którego emanacją jest Kryty Bazar. To 30 hektarów przestrzenii, łącznie 61 ulic i ponad 3500 sklepów. Miejsce sprzedaży m.in. wyrobów garncarskich, dywanów, przypraw i biżuterii o targowym rodowodzie od czasów Bizancjum. Ważnym punktem dla wszystkich mieszkańców Stambułu jest Istiklal Avenue zwana Aleją Niepodległości. To prawie 2-kilometrowy deptak pełen kolorowych sklepów, restauracji, kawiarni, ulicznych przedstawień, przez którego środek kursuje nostalgicznie zabytkowy tramwaj.

Nowoczesne oblicze Stambułu? Jego sercem jest niewątpliwie Plac Taksim. Kosmopolityczne centrum będące ważnym węzłem komunikacyjnym, handlowym i zakupowym dla turystów. Taksim w języku tureckim oznacza „dzielenie się”, a nazwa pochodzi z opowieści o zapotrzebowaniu na wodę społeczności żyjącej w tym regionie Bosforu w dawnych czasach. W miejscu, w którym znajduje się Plac Taksim, wybudowano magazyn, aby zaopatrywać w wodę okolicznych mieszkańców.
Sprawdź oferty na city break w Stambule

Czego warto spróbować?
Stambuł z uwagi na geograficzne położenie od zawsze przyciągał rzesze Turków z różnych części kraju. Ruchy migracyjne doprowadziły do stworzenia niezwykle różnorodnej oferty gastronomicznej i uczyniły ze Stambułu kulinarną stolicę, w której każdy znajdzie miejsce dla siebie.
Ponad 100 rodzajów kebaba
Przyjechać do Stambułu i nie spróbować kebaba, to jak odwiedzić Paryż bez zobaczenia Wieży Eiffla. W samej tylko Turcji istnieje co najmniej 110 różnych kebabów, a każdy z nich ma swój niepowtarzalny smak i regionalne pochodzenie. Najbardziej popularne mięsne dania to adana kebab i urfa kebab. Obie wersje są do siebie mocno podobne, ale jak to w tureckiej kuchni, istotną rolę grają detale. Różnica między „adaną” a „urfą” polega na poziomie ostrości. Do mieszanki mięsnej z Adany dodaje się duże ilości płatków ostrej czerwonej papryki, która nadaje całości głęboki czerwony kolor i ognisty smak.
W Stambule warto spróbować również absolutnego kulinarnego hitu kuchni anatolijskiej, czyli ciğer kebab. To kebab, którego bazą są wątróbki. Osobom nie jedzącym mięsa przypadnie do gustu çiğ köfte, pyszne kotleciki z kaszy bulgur, pasty pomidorowej z tureckimi przyprawami.

Turkish tea – the drink of the Gods
Çay, or Turkish tea, will accompany every interaction during your stay in Istanbul. Turkish people are real tea fanatics, with annual tea consumption in Turkey standing at up to three kilograms per person! The best tea bushes in Turkey can be found near the town of Rize on the Black Sea coast.
Turecka pizza
Genialność tkwi w prostocie. Według osmańskiego odkrywcy Evliyi Celebiego, nazwa lahmacun pochodzi od arabskiego słowa lahm-i acinli. To rodzaj ciasta zrobionego z lahm, mięsa po arabsku i ajin, pasty. O fenomenie tego dania świadczy fakt, że Turcy jedzą go nieprzerwanie od 300 lat. Pasta składa się z mielonego mięsa o niskiej zawartości tłuszczu zmieszanego z pastą pomidorową, czosnkiem i przyprawami posmarowanymi na cienkim kawałku ciasta pita. Na życzenie może być bardziej pikantna. Trudno nie zauważać skojarzeń z najpopularniejszym włoskim daniem, stąd obiegowa nazwa „turecka pizza”.

Sprawdź oferty lotów i noclegów w Stambule
Tureckie niebo w gębie
Turcja słynie z prawdopodobnie najsłodszych przekąsek na świecie. Kadayif, desery z semoliny w syropie czy turecka chałwa podawane są z lodami w wielu miejscach Stambułu. Jest tak wiele potraw, które można zjeść na koniec lub między posiłkami, które sprawiają, że Turcja jest istnym rajem z punktu widzenia sympatyka deserów i innych słodkich przekąsek. Bogata kultura deserów w Turcji jest oczywista, biorąc pod uwagę baklawę, desery mleczne, różnorodnie nadziewane bułeczki oraz lody owocowe, dyniowe i orzechowe. Słodycz warto od czasu do czasu “przegryźć” lekko słonym tureckim obwarzankiem o nazwie simit. Zainteresowaliśmy Cię? Sprawdź artykuł o tym, czego koniecznie spróbować podczas pobytu w Turcji!