Od listopada 2023 roku Polacy mogą podróżować do Arabii Saudyjskiej z indywidualną wizą elektroniczną. To oznacza, że Królestwo Arabii Saudyjskiej może stać się turystycznym hitem 2024 roku.
Odkryj nieznane horyzonty
Arabia Saudyjska: kraj różnorodnych krajobrazów
Chociaż większość terytorium Arabii Saudyjskiej pokrywa pustynia, znajdziesz tu nie tylko morze gorącego, złotego piasku. Królestwo słynie z zabytków wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Pierwszym obiektem, który otrzymał to wyróżnienie, były starożytne grobowce AlUla Hegra sprzed I w. p.n.e. Do dziś w dobrej kondycji zachowało się tam aż 110 wyrzeźbionych w pustynnej skale komór grobowych stworzonych przez Nabatejczyków, a także studnie, kanały wodne czy elementy murów obronnych miasta.

Perłą Arabii Saudyjskiej docenioną przez UNESCO jest też dzielnica At-Turaif w Ad-Dirija. Była ona pierwszą stolicą dynastii saudyjskiej, a dziś podziwiać tu można typowy dla regionu styl architektoniczny Najdi. Jeśli zależy Ci na najlepszych zdjęciach, wybierz się na taras Bujairi.
Z kolei nadmorskie Dżedda przyciąga nie tylko swoją kosmopolityczną atmosferą, ale też Al-Balad – zabytkowym starym miastem, również wpisanym na listę UNESCO. Zobaczysz tu najstarszy meczet w regionie, XIII-wieczny Masjid Shaffie, a także kamienne kamienice i klimatyczne zaułki, w których unosi się zapach kawy, sziszy, wypiekanego w glinianych piecach chleba i orientalnych przypraw.

Warte odwiedzenia jest też muzeum Tayebat z artefaktami sprzed nawet 2500 lat. UNESCO rekomenduje także wizytę w zamieszkałej od czasów prehistorycznych oazie Al Ahsa, nazywanej też Al-Hasa. To jedna z największych na świecie stref uprawy palm – jest ich tutaj ponad trzy miliony na 10 hektarach powierzchni. Znajdziesz tu też meczet Jawatha czy liczne stanowiska archeologiczne.
Podczas pobytu na Półwyspie Arabskim warto zobaczyć też obszar kulturowy Hima w Górach Suchych i prowincję Ha’il. Zwróć tam uwagę na petroglify naskalne i starożytne studnie, z których korzystały karawany podróżujące przez pustynię.
Podziwiaj zabytki, które widzieli nieliczni
Z kraju tysiąca i jednej przypraw
Półwysep Arabski otwiera bramę do kuchni Bliskiego Wschodu. Mnogość przypraw używanych do tutejszych dań jest spuścizną po wiekach kontaktów handlowych między dzisiejszymi Arabią Saudyjską a Egiptem, Jemenem, Jordanią, Kuwejtem, Katarem czy Turcją.
Najpopularniejsze przyprawy arabskiej kuchni to: harissa, czyli mieszanina chili, pasty z czosnku, kolendry, kminku i oliwy z oliwek, a także kumin czy zatar. Doprawia się nimi przede wszystkim warzywa takie jak ziemniaki, rośliny strączkowe, np. bób, ciecierzycę i soczewicę, a także bakłażany, cukinie, pomidory.

Zacznijmy od śniadania. Na pierwszy kęs: podpłomyki, ser i dżem daktylowy. A żeby zapewnić sobie energię na początek dnia, skosztuj bliskowschodniej klasyki: pikantnej szakszuki (jajka sadzone gotowane z pomidorami, cebulą i przyprawami) albo bananowego masouba (chlebek z dojrzałych bananów w towarzystwie orzechów, miodu, rodzynek itp.)
Na lunch świetnie sprawdzi się saudyjski „mistrz dań”, czyli jareesh. To oficjalne narodowe danie Arabii Saudyjskiej, przygotowywane z gotowanej pszenicy, cebuli, ryżu, mięsa, bulionu i przypraw (pietruszka, kminek, kolendra).
Dania z mięsa w Arabii opierają się głównie na baraninie, jagnięcinie i drobiu halal. Z tych ostatnich przygotowuje się m.in. popularne danie kabsa z ryżem, specjalną mieszanką przypraw, czarną limonką, migdałami, orzeszkami pinii i rodzynkami.
Nie możemy oczywiście zapomnieć o deserze. W Arabii czeka na Ciebie szeroki wybór słodyczy, od chrupiących wypieków po maślane ciasteczka. Koniecznie spróbuj Umm Ali (złocistobrązowe ciasto wypełnione miodem, orzechami i cynamonem) czy saudyjskiego przysmaku ma’amoul (kruche ciasteczka nadziewane pistacjami, orzechami i daktylami).

Obowiązkowym napojem w każdym saudyjskim domu i lokalu jest kawa po arabsku. Zaczyna się nim każdy posiłek. Swój charakterystyczny zapach zawdzięcza ona nie tylko jasno wypalonym ziarnom, ale też dodatkowi grubo zmielonego kardamonu. Niektórzy ten intensywny w smaku, odrobinę gorzki napój wzbogacają także o szczyptę drogocennego szafranu. Żeby zbalansować gorzki smak qahwa, Saudyjczycy zagryzają go słodkimi daktylami.
Podczas zamawiania kawy zwróć uwagę na rytualny sposób jej nalewania. Zgodnie z saudyjskim obyczajem zawsze robi się to lewą ręką, a same filiżanki podaje prawą na znak szacunku. Co ciekawe, podanie kawy i słodkości w Królestwie Arabii Saudyjskiej do dziś uważane jest za ważny przejaw Hafawa – hojności i gościnności gospodarzy.
Qahwa smakuje najlepiej w towarzystwie bliskowschodnich słodyczy, np. kandyzowanych daktyli lub kakaowych pierścieni sezamowych, babeczek z kokosem czy kremowego puddingu muhalabiji z wodą różaną.
Arabia Saudyjska: gościnny kraj tradycji
Aby pobyt w Arabii Saudyjskiej przebiegał w przyjemnej atmosferze, warto przed podróżą poznać najważniejsze zwyczaje panujące w tym kraju. Przestrzegając ich, można liczyć na serdeczne przyjęcie i gościnność Saudyjczyków. Aby uszanować lokalną kulturę i tradycje, zaleca się skromny, schludny strój.
Zaskakujący dla Europejczyków może być też fakt, że niektóre sklepy i lokale mogą być zamykane na czas modlitw. Podczas Ramadanu tempo życia w kraju zdecydowanie zwalnia i wiele punktów usługowych może nie działać.

W całym kraju nie sprzedaje się alkoholu. Nie szukaj go w sklepach, ponieważ jego spożywanie podlega karze. Zamiast tego skosztuj pysznych lokalnych napojów, które doskonale gaszą pragnienie nawet w najgorętsze dni.
Arabia Saudyjska to 12. największy kraj na świecie, nic dziwnego zatem, że oferuje różnorodne krajobrazy i doświadczenia w każdym regionie – od zielonych lasów, czerwonej pustyni, po zaśnieżone szczyty na północy. Bądź jednym z pierwszych odkrywców, którzy postawią stopę na saudyjskiej ziemi: od najstarszego islamskiego w Medynie po nadmorskie metropolie – takie jak Dżedda na wybrzeżu Morza Czerwonego czy Ad-Dammam po stronie Zatoki Perskiej. Jeśli uszanujesz ich kulturę, Saudyjczycy przyjmą Cię ciepło, z otwartymi ramionami i sercami.
Tekst powstał we współpracy z Saudi Tourism Authority.
