Gdzie leży Majorka?
Majorka to największa wyspa w hiszpańskim archipelagu Balearów, o długości około 100 km i powierzchni 3640 km². Mieści się na Morzu Śródziemnym. Głównym miastem i stolicą wyspy jest Palma (Palma de Mallorca). Na miejsce można dostać się promem wypływającym z Barcelony (kursuje raz dziennie, od poniedziałku do piątku i w niedzielę).
Co warto zobaczyć na Majorce?
Majorka to zachwycające widoki, rozgrzane plaże z turkusową wodą i białym piaskiem, a także modne nadmorskie kurorty. Nie oznacza to jednak, że można na niej tylko wypoczywać – wyspa jest ciekawym miejscem także dla miłośników bardziej aktywnego wypoczynku, a także osób interesujących się kulturą i historią. Jakie miejsca i atrakcje pomogą Ci urozmaicić pobyt?
Palma Majorka
Stolica wyspy i największe miasto, które słynie z wielu zabytków i urokliwych wąskich uliczek, w których można znaleźć wiele lokalnych sklepików, restauracji i kawiarni. Na miejscu wybierz się zobaczyć m.in.: targ rybny La Lonja, główny plac Starego Miasta Plaza Mayor, katedrę La Seu i Pałac Almudain. Odpocząć możesz z kolei na pobliskiej plaży, uznawanej za jedną z najpiękniejszych na wyspie – Playa de Palma.
Alcúdia Majorka
Miasteczko znane z architektury z licznymi ruinami. Niezwykle klimatyczne miejsce, które warto eksplorować na piechotę, by nie przegapić żadnego zakamarka. Ważniejszymi zabytkami są m.in. bramy La Porta Moll i Puerta de Mallorca, Casa Torro i kościół św. Jakuba.
Sóller Majorka
Kolejne urokliwe miasteczko w pięknej dolinie gór Tramuntana. Zachwyca bujnymi ogrodami oraz zabytkowymi zabudowaniami. Od wieków pielęgnowane są w nim tradycje rolnicze rdzennych mieszkańców, przez co krajobraz jest gęsto porośnięty roślinnością, w tym gajami pomarańczowymi.
Plaża Es Trenc Majorka
Jedna z najpopularniejszych i najpiękniejszych plaż na Majorce, z rozbudowaną infrastrukturą. Drobny, biały piasek i turkusowa woda sprawiają, że można się poczuć jak na Karaibach. W pobliżu znajdują się bary, wypożyczalnie leżaków i inne udogodnienia.
Smocze jaskinie Majorka (Cuevas del Drach)
Niesamowite jaskinie krasowe z efektownymi naciekami oraz podziemnym jeziorem, zaliczanym do największych na świecie. Do wnętrza można dostać się łódką w ramach specjalnego rejsu z przewodnikiem.
Droga węża Majorka (Sa Calobra)
Niewielka miejscowość w północno-zachodniej części wyspy, odwiedzana głównie ze względu na to, że prowadzi do niej niesamowita droga, otoczona widokami zapierającymi dech w piersi. Jezdnia wije się jak wąż, przez co przez kilkanaście kilometrów można nacieszyć wzrok oszałamiającymi krajobrazami.
Kiedy najlepiej odwiedzić Majorkę?
Na Majorce panuje klimat śródziemnomorski, z łagodną zimą i gorącym, słonecznym latem. Na wyspie bywa wietrznie (od października do kwietnia) oraz nieco duszno, ale morska bryza daje przyjemne orzeźwienie. W jakim miesiącu warto zaplanować wyjazd?
Pogoda Majorka
Styczeń-Marzec: początek roku jest chłodniejszy (ok. 10-15°C) i deszczowy. W tym czasie można skupić się na zwiedzaniu zabytków oraz odkrywaniu lokalnej kuchni.
Kwiecień-Czerwiec: wiosna przynosi ocieplenie (ok. 15-25°C), dlatego można już z powodzeniem spacerować po miasteczkach, wędrować po górach czy nawet opalać się na plażach.
Lipiec-Sierpień: lato jest najbardziej słoneczne i gorące. Temperatury często przekraczają 30°C. Na wyspie jest najwięcej turystów, ponieważ aura sprzyja korzystaniu ze wszystkich jej uroków.
Wrzesień-Październik: jesień jest chłodniejsza, ale nadal przyjemnie ciepła (ok. 20-25°C). Jest dobrym momentem na późniejsze wakacje, ponieważ na wyspie jest mniej tłoczno, a nadal można m.in. zwiedzać, korzystać z plaż, eksplorować jaskinie czy spacerować po miasteczkach i nadbrzeżu.
Listopad-Grudzień: koniec roku przynosi wyraźne ochłodzenie (ok. 5-15°C), a dni są coraz krótsze. Pogoda zachęca wtedy raczej do wizyt w muzeach i restauracjach.
Gdzie i co jeść na Majorce?
Kuchnia Balearów ma wiele wspólnego z kuchnią śródziemnomorską, ale w znaczny sposób się od niej różni. Wpływy różnych ludów, które przez wieki żyły na tych terenach (m.in. Fenicjanie, Rzymianie, Wizygoci, Maurowie) sprawiły, że ma unikalny charakter. Przede wszystkim stania na prostotę i świeżość, opierając się na mięsie, rybach i warzywach. Jednymi z najbardziej typowych dań i przysmaków Majorki są:
- Alioli: popularny sos na bazie czosnku, oliwy, musztardy, soku z cytryny (czasem też i żółtka jaja). Spożywa się go na wiele sposobów, m.in. z chlebem, ziemniakami, warzywami, rybami lub mięsem.
- El Tumbet: tradycyjne danie Majorki; zapiekanka z bakłażanów, pomidorów, ziemniaków i papryki w sosie pomidorowym, oliwie i przyprawach, podawana jako dodatek do mięs.
- Coca: chrupiący placek z ciasta chlebowego z różnymi dodatkami, podobny nieco do pizzy (ale podawany bez sera).
- Caldereta de langosta: langusta duszona w pomidorowo-ziołowym sosie.
- Ensaimada: drożdżowe bułki zwijane w kształt ślimaka, podawane z cukrem pudrem.
Na Majorce znajdziesz wiele restauracji serwujących autentyczną miejscową kuchnię oraz barów z ogromnym wyborem tapas. Ciekawostką jest np. Calixto w Palmie, lokal z tylko jednym daniem w karcie, podający podobno najlepszą paellę w mieście.
Gdzie nocować na Majorce?
Na wyspie możesz wybierać spośród wielu opcji noclegowych w różnym standardzie i przedziałach cenowych.
Polecanym miejscem jest np. Iberostar Majorka – 4-gwiazdkowy, rodzinny hotel przy plaży Playa de Muro.
Nieco tańszą opcją jest np. Bellevue Club Majorka w Alcúdia, położony w pobliżu jednej z najpiękniejszych plaż Majorki.
W miastach z łatwością znajdziesz też przystępne cenowo hostele, takie jak np. Palma Port Hostel – schludny, kolorowy i tani nocleg w Palmie.