Jeśli dolce vita w Rzymie, to koniecznie w towarzystwie włoskiej kuchni. Ta, podobnie jak najważniejsze rzymskie zabytki cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. To wyjątkowa kompozycja smaku i aromatu, doprawiona (wcale nie taką małą) szczyptą serca.

Zapraszamy na kulinarny city break do Wiecznego Miasta – Rzymu, gdzie każdy kęs to podróż przez bogactwo smaków i aromatów. Podpowiemy, jakich włoskich dań musisz koniecznie spróbować.

Prosto, ale smacznie

Kuchnia włoska słynie ze starannie dobranych składników i przypraw, choć potrawy nie są zbyt skomplikowane. Liczy się prostota, a danie główne może się składać z zaledwie trzech produktów. To w zupełności wystarcza, aby włoski obiad był naprawdę syty.

W Rzymie na każdym kroku znajdziesz mniej lub bardziej popularne lokale. Jednak zamiast do restauracji nastawionej typowo na turystów, wybierz się do knajpki, w której stołują się mieszkańcy Rzymu. To gwarancja dobrej kuchni, pełnej tradycyjnych smaków. 

Włoska kuchnia to nie tylko jedzenie — to prawdziwa filozofia. Opiera się na prostych, ale wysokiej jakości składnikach, które są przygotowywane z pasją i starannością. Od słodkich śniadań, przez syte obiady aż po wyjątkowe desery — tutaj każdy posiłek może być prawdziwą celebracją życia.

Grupa przyjaciół na śniadaniu i tradycyjnej mlecznej kawie © iStock
Grupa przyjaciół na śniadaniu i tradycyjnej mlecznej kawie © iStock

Co zjeść na śniadanie w Rzymie?

Prawdziwe rzymskie śniadanie ma słodki smak. Na stołach królują maritozzi, czyli bułeczki z dodatkiem bitej śmietany. Są miękkie i  puszyste. Delikatny aromat wanilii i skórki cytrynowej nadaje im wyjątkowego smaku. 

Maritozzi mają bogatą historię sięgającą średniowiecza, kiedy to były popularne wśród zakochanych Rzymian jako prezent na pierwszego marca, który był w Rzymie świętem miłości. Dziś maritozzi con la panna są jedną z ulubionych rzymskich przekąsek. Jeśli nie przepadasz za słodkimi śniadaniami, to możesz zdecydować się na supplì — rodzaj krokieta z ryżu nadziewanego serem, a czasami dodatkowo mięsem w sosie pomidorowym. Popularne w trakcie śniadań, supplì występuje często jako przekąska lub przystawka w ciągu dnia.

Kobieta ciesząca się poranną kawą z widokiem na Włochy © iStock
Kobieta ciesząca się poranną kawą z widokiem na Włochy © iStock

Rzym – co warto zjeść na obiad lub kolację?

Obiad czy kolacja w Rzymie to doświadczenie prawdziwego, włoskiego stylu życia — bez pośpiechu, w dobrym towarzystwie, gwarze miasta.

Na przystawkę możesz zamówić bruschettę — grzankę z dodatkiem oliwy z oliwek, pomidorów i bazylii, czasem podawaną z mozzarellą czy szynką prosciutto. Choć bruschetta jest typowa dla całych Włoch, nie tylko dla Rzymu, również w rzymskich restauracjach jest to popularna przystawka, dostępna niemal w każdym menu.


Jako danie główne sprawdzi się coś z licznej palety makaronów. Nie możesz opuścić Rzymu bez spróbowania amatriciana (klasyczny makaron z sosem na bazie guanciale, pecorino romano, pomidorów i odrobiny ostrego chili), makaronu z guanciale (wędzonym boczkiem z policzka wieprzowego), pecorino romano (twardym, słonym serem owczym) i sosem pomidorowym. Równie ważna jest gricia, podobna do Amatriciany, ale bez pomidorów, co czyni ją jeszcze bardziej skoncentrowaną na smaku sera i guanciale. Dla smakoszy podrobów, rigatoni con la pajata (makaron rigatoni z jelitami mlecznych cieląt) to danie, które należy spróbować. Te potrawy są sercem kuchni rzymskiej i idealnie oddają jej duszę.

W Rzymie do dań głównych często podaje się lokalne wina takie jak Frascati, które jest produkowane w malowniczych wzgórzach położonych na południe od miasta. To białe, lekko i świeże wino doskonale komponuje się z makaronami i lekkimi daniami z ryb. Frascati, z jego bogatą historią sięgającą czasów starożytnych, kiedy to było cenione przez takie postaci jak Cyceron i Horacy, do dziś jest uważane za idealne uzupełnienie obiadu.


Typowo rzymska pizza, znana jako pizza al taglio, charakteryzuje się cienkim, chrupiącym ciastem. Jest ona przygotowywana na dużych, prostokątnych blachach, a następnie sprzedawana na kawałki, które są cięte nożyczkami i zazwyczaj jadane na stojąco jako szybka przekąska podczas przechadzki po mieście.

Uczta w tradycyjnym, rzymskim zaułku © iStock
Uczta w tradycyjnym, rzymskim zaułku © iStock

Deser – co najlepiej zjeść w Rzymie?

Po obiedzie możesz wybrać się na spacer po historycznych zabytkach miasta, a następnie wrócić na zasłużony deser. Koniecznie spróbuj tiramisu. Choć kojarzone przede wszystkim z regionem Wenecji Euganejskiej w północnych Włoszech, znalazło swoje miejsce także w sercach i menu Rzymu.

Historia tiramisu sięga lat 60. XX wieku, kiedy to zostało wymyślone prawdopodobnie w Treviso przez cukiernika, który chciał stworzyć deser, który dodawałby energii (wł. tirami su oznacza podnieś mnie). Deser szybko zyskał popularność dzięki swojej prostocie i wyśmienitemu połączeniu smaków: słodkich biszkoptów savoiardi maczanych w mocnej kawie, przełożonych kremem z serka mascarpone i posypanych grubą warstwą kakao. W Rzymie tiramisu nie tylko zagościło na stałe w ofercie wielu lokali, ale też często jest serwowane z lokalnymi modyfikacjami, na przykład z dodatkiem likieru Amaretto czy miejscowych orzechów. To ciekawe, jak deser o tak nowoczesnych korzeniach szybko stał się klasykiem włoskiej kuchni.

Kobieta jedząca lody na tle Rzymu © iStock
Kobieta jedząca lody na tle Rzymu © iStock

W upalne dni zajrzyj do jednej z wielu lodziarni, serwującej tradycyjne gelato. Najpopularniejsze lody w Rzymie to oczywiście te pod szyldem La Romana – potrafią zaskoczyć doborem oryginalnych smaków takich jak ricotta z figami, torta della nonna (ciasto babci) czy pistacjowe z solonymi migdałami.

Szczególnie popularnym ciastem w Rzymie jest crostata di ricotta. To tradycyjna włoska tarta składająca się z kruchego ciasta wypełnionego słodkim nadzieniem z ricotty, często wzbogacona o dodatki takie jak czekolada, kandyzowane owoce, czy skórka pomarańczowa. Ricotta dodaje ciastu kremowej tekstury, a dodatki wprowadzają dodatkową głębię smaku. Crostata di ricotta jest często podawana jako deser po głównych posiłkach lub jako smakołyk przy porannej kawie.

 A dla odmiany, zamiast lodów, możesz spróbować coda alla vaccinara, tradycyjnej rzymskiej potrawy z ogonów wołowych gotowanych z pomidorami i selerem, lub carciofi alla giudia, smażonych karczochów. Carciofi alla giudia to popularne danie w rzymskiej kuchni, które wywodzi się z tradycji żydowskiej społeczności w Rzymie. Ta społeczność, jedna z najstarszych w Europie, miała znaczący wpływ na lokalną kuchnię, szczególnie w rzymskiej dzielnicy zwanej Ghetto Ebraico, gdzie żydowscy mieszkańcy przez wieki rozwijali swoje kulinarne tradycje.

Gdzie zjeść w Rzymie?

Śniadania

  • Supplizio, Via dei Banchi Vecchi, 143
  • Suppli Roma, Via di S. Francesco a Ripa,137

Obiady/ kolacje

  • Forno Feliziani, Via Candia, 610
  • Pizzarium Bonci, Via della Meloria, 43
  • Osteria Luci in cucina, Piazza Pasquale Paoli, 15
  • Trattoria Da Enzo al 29, Via dei Vascellari, 29

Desery

  • Antico Caffe Greco Via dei Condotti, 86

Przeczytaj również:

FAQ

Karolina Cesarz

Znana podróżniczka, która postanowiła zostać anonimowa. Wielbicielka reportaży Kapuścińskiego. Przemierzyła już pięć kontynentów, ale zawsze wraca do ulubionego Tatrzańskiego Parku Narodowego. Gdy nie planuje kolejnej wyprawy, można ją znaleźć z kawą w ręku, zgłębiającą tajniki lokalnych legend. Plotka głosi, że potrafi przegadać każdego przewodnika.


Instagram

Szukasz konkretnego miejsca?