Kuchnia turecka nie bez przyczyny uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Jest doskonale doprawiona, aromatyczna, kolorowa, zachwycają mnogością smaków oraz faktur. Spróbowanie jej przysmaków brzmi jak idealny plan na urlop w Turcji? Zdecydowanie tak! Sprawdź, czego koniecznie spróbować.

Zanim przejdziesz do poznawania tureckich przysmaków, sprawdź:

Sprawdź oferty wakacji w Turcji

1. Kawa po turecku

Turcja od Cieśniny Bosfor po granice Iranu, Iraku i Syrii, a także między Morzem Czarnym a Śródziemnym pachnie o każdej porze dnia, a nawet nocy, kawą. Nie byle jaką, bo parzoną według określonego rytuału w specjalnym tygielku ibrik podgrzewanym w gorącym piasku. Türk kahvesi jest czarna, gęsta, słodko-gorzka i niezwykle aromatyczna. Od XVI wieku stanowi nieodłączny element kultury Turcji, dlatego wpisana została na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Po wypiciu tej czarnej ambrozji z dekoracyjnej filiżanki możesz – wzorem Turków – spróbować wróżyć z fusów…

Mężczyzna przygotowujący tradycyjną turecką kawę © iStock

2. Lokum – galaretka o smaku różanym

Olejek różany w Turcji wykorzystywany jest nie tylko w kosmetyce, ale także w kuchni, m.in. do przygotowania różanego lokum. Ta niepozorna „galaretka” z cukru, skrobi pszennej lub kukurydzianej i olejku z płatków róż jest lepka, ciągnąca i bardzo słodka. Najczęściej serwuje się do niej çay, czyli turecką herbatę lub kawę z tygielka. Pamiętaj, że Turkish Delight czy rachatłukum, występuje w setkach odmian, m.in. z dodatkiem pistacji, orzechów, wiórków kokosowych. Chociaż historia lokum zaczęła się w XVIII wieku w Stambule, dziś popularne jest ono w całej Turcji.

Lahmacun © iStock

3. Lahmacun – turecka pizza

Nazywane turecką pizzą lahmacun jest daniem idealnym – sycącym, smacznym, tanim i łatwo dostępnym na niemal każdej tureckiej ulicy. Ten cienki placek z dobrze doprawionym nadzieniem z jagnięciny spotykany jest najczęściej w wersji z Urfy lub Gaziantep. W pierwszym przypadku mięso doprawiane jest czosnkiem, w drugiej – nazywanej też Antep – cebulą. Swoją niesamowitą konsystencję – z chrupiącym ciastem i miękkim farszem – zawdzięcza lahmacun wypiekowi w kamiennym piecu. Nie zapomnij skropić całości sokiem z cytryny i przegryźć świeżą kolendrą.

4. Osmanlı Macunu – kolorowe, słodkie lizaki

Turcy naprawdę kochają słodycze, a jednym z dowodów na to jest fakt niezwykłej popularności Osmanlı Macunu. Te „cukierki”, a raczej lizaki o historii sięgającej czasów Imperium Osmańskiego, tworzone i serwowane są przez sprzedawców na ulicach. Sprzedawca gorącą, kolorową i bardzo słodką masę cukrową nakłada na patyczki, tworząc z nich barwne i niepowtarzalne kompozycje. Tradycyjnie przysmak ten wytwarzano z naturalnych składników, m.in. imbiru, goździków, hibiskusa, cytryny, pomarańczy i mięty, ale współcześnie także z truskawek, bananów i kiwi.

Tradycyjny turecki kebap © iStock

5. Iskender kebap

Kebab jest daniem narodowym Turków – znanym im od ponad tysiąca lat i serwowanym w dziesiątkach wersji. Jedną z najciekawszych jego odmian jest Iskender kebap. Cienkie plastry pieczonego mięsa układane są na cienkim cieście pide i plamie jogurtu naturalnego, a następnie… zalewane sosem pomidorowym i roztopionym masłem. Jako dodatki sprawdzają się najlepiej pieczone warzywa. Danie to pochodzi z Bursy i wymyślone zostało przez Iskendera Efendiego. Dziś ze względu na popularność, którą zawdzięcza swojemu niepowtarzalnemu smakowi zamówisz je w całej Turcji.

6. Kokoreç – mięsna przekąska

W kuchni każdego kraju można znaleźć danie, które wzbudza skrajne emocje wśród smakoszy. W Turcji jest nim kojarzony z Adaną, ale znany w całym kraju Kokoreç. Jest to rodzaj street foodu przyrządzanego z… jagnięcych jelit nadziewanych podrobami. Są one mocno przyprawiane, pieczone nad rusztem, krojone w kawałki i układane na bułce lub talerzu. Najczęściej serwuje się to danie na dwa sposoby – w wersji łagodnej z marynaty z oliwą, sokiem z cytryny i oregano lub ostrej z pomidorami, zielonymi i czerwonymi papryczkami.

7. Adana kebap

Ponoć król może być tylko jeden. Wśród tureckich kebabów miano dumnie od lat nosi Adana kebap. Danie wymyślone zostało w Adanie – najżyźniejszym, czarnomorskim regionie Turcji. Zachwyca soczystością mielonej jagnięciny pieczonej na szpadkach şiş. Doprawiana jest ona specjalnymi przyprawami, cebulą i czosnkiem dla uzyskania lepszego smaku. Mięso podaje się na cienkim cieście z dodatkiem grillowanych warzyw, np. pomidorów i papryki. Na wierzch koniecznie świeża natka pietruszki i sumak, a do picia orzeźwiający i słony jogurtowy napój Ayran!

Simit © iStock

8. Simit – obwarzanek z sezamem

Tureckie śniadanie nie obędzie się bez tego miękkiego w środku i chrupiącego z wierzchu obwarzanka posypanego sezamem. Można go maczać w miodzie czy kaymaku lub pomidorowej jaecznicy menemen. Historia tych pszennych wypieków sięga czasów Imperium Osmańskiego, gdy serwowane były władcom na śniadanie i podczas ramadanu. Dziś kupić je można u ulicznych sprzedawców, czyli simitçi lub w specjalnych piekarniach. Coraz częściej można w krajobrazie – zwłaszcza dużych miast takich jak Stambuł – zobaczyć miejsca, w których przygotowuje się Simit pomidorowy czy serowy.

9. Mantı – pierożki w sosie czosnkowym

W Polsce pierogi, we Włoszech tortellini lub ravioli, a w Turcji mantı. Niepozorne, maleńkie, ale pełne smaku pierożki serwowane są zazwyczaj z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Chociaż tradycyjnie mają mięsne nadzienie z mielonej jagnięciny lub wołowiny, można spotkać wersje wegetariańskie, np. z ziemniakami lub dynią. Przed podaniem posypuje się je suszonymi liśćmi mięty, chilli lub sumakiem, a także polewa roztopionym masłem, aby wzbogacić smak. Danie to popularne jest na terenie całej Azji Mniejszej, ponieważ wywodzi się ono z tradycji koczowniczych plemion Turków i Mongołów.

Para wybierająca baklavę © iStock

10. Baklava

Słodka i lepka, ale jednocześnie zachwycająca różnorodnością faktur i smakiem baklava to królowa tureckiej kuchni. Przygotowywana jest na bazie ciasta półfrancuskiego yufka, miodu lub cukrowo-maślanego syropu şöbiyet, a także pistacji, orzechów i migdałów. Jej współczesną ojczyzną jest przede wszystkim słynący z uprawy pistacji Gaziantep, ale… pierwsze słodycze tworzono dla sułtana w pałacu Tokapi w Stambule. Baklavę można kupić w sklepach i cukierniach, w których lady zapełnione są dziesiątkami rodzajów tego deseru. Serwuje się je do kawy lub herbaty po turecku, aby nieco złagodzić ich słodycz.

Sprawdź oferty lotów do Turcji


FAQ

Instagram

Szukasz konkretnego miejsca?