Nikt nie potrafi ich zliczyć. Niektóre są kręcone, inne proste, jeszcze inne mają dziurki w środku lub tworzą oryginalne kształty. Mogą być białe, brązowe lub kolorowe. Ale jedno je łączy – aromatyczne sosy, zapach ziół i idealne kompozycje smakowe. W każdym regionie Włoch popularnością cieszy się inny rodzaj tego specjału. Poznaj pięć z nich!

Makaron z Włoch, a może z… Chin?

Historia makaronu? Włosi widzą jej początki we własnym kraju, Chiny w swoim. I to właśnie po stronie tych drugich opowiada się nauka. Badania archeologiczne wskazują, że historia makaronu liczy 4 tysiące lat! Jedno jest pewne – nikt nie przyczynił się do spopularyzowania makaronu na świecie tak, jak mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego.

Ile jest rodzajów makaronu?

Dokładnej liczby nie znają sami Włosi. Szacuje się, że kuchnia włoska liczy ok. 300 rodzajów makaronu. Włosi uwielbiają gotować i nie boją się nowości. Stąd na rynku co pewien czas pojawiają się kolejne odmiany makaronu. Część z nich jest wycofywana ze sprzedaży. Powód? Dobry włoski makaron to pasta sprężysta, idealnie łącząca się z danym sosem. Jeśli nowy makaron nie radzi sobie z tym zadaniem, Włosi bez żalu o nim zapominają.

Kobieta delektująca się smakiem makaronu i wina we Włoszech © iStock

Najpopularniejsze włoskie pasty

Podział makaronów może przyprawić o zawrót głowy. Makarony dzielimy przede wszystkim na długie i krótkie. Liczy się nie tylko ciasto, ale i powierzchnia makaronu, czy jest on nadziewany, gruby, cienki… i choć większość osób dowolnie łączy makaron z różnymi sosami, Włosi się w tym specjalizują. Makaron gruby idealnie pasują do sycących, mięsnych sosów. Z kolei makaron cienki tworzy idealny duet z lekkim, rzadszym sosem.

Najpopularniejszy włoski makarony? To spaghetti, które łączy się z sosem carbonara, bolońskim czy klasyczne cacio e pepe, czyli makaron z serem Pecorino i czarnym pieprzem. Jednak nasza kulinarna podróż po regionach Włoch zakłada poznanie nowych smaków. Oto 5 regionów Włoch i ich najpopularniejsze pasty.

Orecchiette con cime di rapa – Apulia

Malowniczy i spokojny region Włoch, słynący nie tylko z bielonych domków trulli, ale i tradycyjnego wyrobu makaronu orecchiette. Mowa oczywiście o Apulii. Podczas pobytu w tym regionie, m.in. w Bari,  możesz na własne oczy zobaczyć, jak mieszkanki lepią go w wąskich uliczkach. Makaron ten ma w środku cieńsze, a na końcach pulchniejsze ciasto, przypominające kształtem małe uszka. Z czym podaje się ten makaron?

Makaron Orecchiette na ulicach Bari © iStock

Orecchiette con cime di rapa to makaron z wierzchołkami rzepy. Propozycja ciekawa, zdrowa i sycąca. Choć brzmi prosto, przygotuj się na bogactwo smaków. Sprężysty makaron i lekko gorzkawa rzepa to duet wzbogacony o anchois. Delikatnie ostrzejsze nuty zapewniają cebula i papryczka chili. Jeśli lubisz chrupiące dania, dobrze się składa. W wielu restauracjach podaje się je z chrupiącą posypką z zarumienionej bułki tartej. Boun appetito!

Bucatini all’amatriciana – Lacjum

Klasyczna propozycja z samego Rzymu? Bucatini all’amatriciana. Sam jego zapach z intensywnym aromatem boczku pobudza kubki smakowe. Bucatini to makaron przypominający nieco spaghetti, jest jednak nieco grubszy od niego i ma charakterystyczną dziurkę w środku. Tradycyjna wersja tego dania jest dziełem pasterzy i liczy tylko 3 składniki. Jest to makaron, boczek i ostro-słony, twardy ser pecorino.

Bucatini all’amatriciana © shutterstock

Nowocześniejsza receptura wykorzystuje słodkie, włoskie pomidory i kontrastujące z nimi pikantne trio czosnku, cebuli i papryczki chili. Całość uzupełnia wspomniany już aromat i smak smażonego z dodatkiem białego wina boczku.  

Trofie al pesto – Liguria

Liguria to nie tylko znakomity kierunek na wakacje we Włoszech, ale i idealna lokalizacja dla miłośników bazylii i dań skomponowanych na jej bazie. Bazylia z Prà jest nazywana zielonym złotem Ligurii. Regionalnym wyrobem jest popularne na całym świecie pesto. Aromatyczne i lekko pikantne jest dodatkiem do wielu dań, jak i jedną z propozycji pamiątek dla turystów. Słoiczki wypełnione zielonym pesto znajdziesz w praktycznie każdym sklepiku. 

Trofie al pesto to danie na bazie krótkiego makaronu o lekko skręconym kształcie, przypominającym wiórki stolarskie. Taki kształt gwarantuje idealne oblepienie makaronu przez sos. Recepta na kultowe pesto liczy tylko 7 składników – lokalną bazylię, czosnek i lekko gorzką oraz pikantną oliwę z oliwek, a także orzeszki piniowe, sól gruboziarnistą i twardy ser (parmigiano reggiano i pecorino fiore sardo).  Liczą się także proporcje dania – 50 g pesto na 100 g makaronu.  Jeśli lubisz oryginalne pasty, koniecznie spróbuj wersji tej potrawy z dodatkiem zielonej fasoli i… gotowanych ziemniaków.

Zaplanuj podróż nad Wybrzeże Liguryjskie!

Pasta alla norma – Sycylia

Słoneczna Sycylia to miejsce, w którym prym wiodą aromatyczne, intensywnie słodkie pomidory. Pasta alla norma to krótki włoski makaron – najczęściej penne lub rigatoni – z dodatkiem sosu pomidorowego i warzyw. Brzmi klasycznie, jednak danie jest kolorowe, a pozornie kontrastujące smaki idealnie się komponują i na pewno Cię zaskoczą. 

Pasta alla norma © shutterstock

Mamy tutaj smażonego na głębokim tłuszczu bakłażana. Może być on pokrojony w kostkę lub – dla zapewnienia większej chrupkości dania – w plastry. Do tego słona odmiana ricotty, intensywny aromat bazylii, ostrość czosnku i cebuli. Oczywiście przepis nie może się obejść bez oliwy z oliwek i szczypty soli. Warto dodać, że dobrze przygotowane danie nie jest tłuste, jak wskazywałby na to dodatek smażonego bakłażana.

Tortellini in brodo – Emilia-Romania

Lubisz, gdy ciasto makaronowe skrywa w sobie pyszny farsz? Region Emilia-Romania słynie z makaronów jajecznych i nadziewanych. Te dwie cechy doskonale łączy w sobie tortellini in brodo. Jest to makaron z nadzieniem, które niegdyś było kojarzone z wykorzystywaniem przez biedniejszych mieszkańców resztek ze stołu szlachty.  Makaron o grubości 6 mm skrywa w sobie sporą porcję doskonale przyprawionego nadzienia na bazie polędwicy wieprzowej. Do tego  prosciutto, mortadela bolońska, ser parmigiano-reggiano, jajka i gałka muszkatołowa.  

Tortellini in brodo © shutterstock

Jeśli Włosi mieliby opisać smak farszu, z pewnością powiedzieliby, że smakuje on jak rodzinne spotkanie. Dlaczego? Tortellini in brodo to potrawa świąteczna, a jej przygotowanie skupia w kuchni całą rodzinę. Makaron jest gotowany w aromatycznym bulionie (na bazie kurczaka) i podawany na ciepło z jego dodatkiem, całość posypywana jest serem. Ot, ciepła, mięsna pasta – idealny pretekst do długiego biesiadowania w gronie najbliższych.


FAQ

Instagram

Szukasz konkretnego miejsca?