Dolce vita w Rzymie? Koniecznie w towarzystwie włoskich przysmaków! Te, podobnie jak najważniejsze rzymskie zabytki, cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Lokalna kuchnia stanowi wyjątkową kompozycję smaku i aromatu, doprawioną (wcale nie taką małą) szczyptą serca. Co najlepiej zjeść w Rzymie?
Prosto, ale smacznie
Kuchnia włoska słynie ze starannie dobranych składników i przypraw, choć potrawy nie są zbyt skomplikowane. Tutaj liczy się prostota, a danie główne może się składać z zaledwie 3 produktów. Cóż, nawet to wystarcza, aby włoski obiad był naprawdę syty. Nie jest to żadna nowość, jeśli weźmiemy pod uwagę słynne uczty organizowane w starożytnym Rzymie. Stoły uginały się od potraw i trunków, a menu najbogatszych mieszkańców obfitowało w mięso, sery, ryby czy owoce. Do tego sztandarowy produkt włoskiej kuchni, czyli oliwa z oliwek. Niezwykle ważne były też dodatki, w tym sosy – najpopularniejszym z nim był sos garum na bazie… sfermentowanych wnętrzności ryb.
Niezależnie od tego, czy wybierasz się na krótki city break, czy też dłuższe wakacje, koniecznie skosztuj lokalnych dań i słodkości. Zamiast do restauracji nastawionej typowo na turystów, wybierz się do lokalu, w którym stołują się mieszkańcy Rzymu. To gwarancja dobrej kuchni, pełnej tradycyjnych smaków. Czego trzeba spróbować w Rzymie? Jeśli spytasz kogoś o najpopularniejsze składniki kuchni włoskiej, z pewnością usłyszysz: makaron, ser, oliwa z oliwek. Jednak kulinarna odsłona Rzymu ma znacznie więcej do zaproponowania, począwszy od słodkich śniadań, które dla wielu turystów są zaskoczeniem.
Grupa przyjaciół na śniadaniu i tradycyjnej mlecznej kawie © iStock
Co zjeść na śniadanie w Rzymie?
Jajka, kanapki, sery? Nic z tych rzeczy! Prawdziwe rzymskie śniadanie ma słodki smak. Króluje tutaj maritozzo, czyli słodka bułka z dodatkiem bitej śmietany. Co ważne, w tym przypadku nie jest ona tak słodka, jak myślisz. Kolejną popularną propozycją na śniadanie jest cornetto. To rogalik z ciasta francuskiego. W przeciwieństwie do klasycznego maślanego croissanta skrywa w sobie słodkie nadzienie. Koniecznie spróbuj wersji pistacjowej. Do tego aromatyczna kawa i gotowe! Zaczniesz dzień jak mieszkaniec Rzymu.
Nie przekonamy Cię do rozpoczęcia dnia na słodko? Możesz zdecydować się na kanapki – panini i wybrać swoje ulubione dodatki – warzywa, szynkę, sery. Jeśli czeka Cię intensywne zwiedzanie i nie możesz pozwolić sobie na długie celebrowanie śniadania, postaw na street food. W tej formie doskonale sprawdzą się suppli. To smażone przekąski na bazie ryżu. W ich wnętrzu ukryty jest sos pomidorowy, mięso, mozzarella, a całość uzupełniają aromatyczne zioła, choć to tylko jedna z propozycji.
Kobieta ciesząca się poranną kawą z widokiem na Włochy © iStock
Rzym – co warto zjeść na obiad lub kolację?
Mały stolik przed knajpką, gwar rozmów dobiegający z różnych stron ulicy, smak ostatniej kropli wina – każdy z nas może mieć podobne wspomnienie z kolacji lub obiadu w Rzymie. Zaplanuj dłuższą przerwę w zwiedzaniu miasta i udaj się na prawdziwie królewski posiłek. Czas jest tutaj istotny, ponieważ w szczycie sezonu najpopularniejsze knajpki i restauracje w okolicy przeżywają prawdziwe oblężenie. To właśnie Rzym. Co warto zjeść? Jeśli chodzi o przystawkę, to króluje tutaj bruschetta. Jest to grzanka (czasami nacierana czosnkiem) z dodatkiem oliwy z oliwek, pomidorów i bazylii. Możesz także skosztować wersji, np. z mozzarellą czy szynką prosciutto. Czas na danie główne. Lista nie może zacząć się inaczej – makaron. A dokładniej makarony. Ich rodzaj może przyprawić o zawrót głowy. Klasyczną rzymską propozycją jest cacio e pepe, czyli makaron z pieprzem i serem pecorino romano. Ser ten jest ważnym składnikiem kolejnej tradycyjnej potrawy, czyli carbonara. To makaron z guanciale (podgardłem wieprzowym) z dodatkiem sosu na bazie żółtka. Całość jest posypana parmezanem.
Kobieta podczas posiłku, z kieliszkiem wina © iStock
Drugą popularną propozycją kuchni włoskiej jest oczywiście pizza. W Rzymie króluje pizza al taglio. Jest ona przygotowywana na prostokątnych tacach i sprzedawana na wagę. Sprzedawca tnie ją nożyczkami na kawałki. Dodatki do pizzy? Lista jest długa, klasyczna wersja pizzy to margarita – sos pomidorowy, ser i bazylia. Czego trzeba spróbować w Rzymie? Tradycyjnego gnocchi. Większość z nas kojarzy je jako włoską wersję naszych kopytek. Cóż, w stolicy Włoch gnocchi nie jest przyrządzana na bazie ziemniaków, lecz semoliny lub kaszy manny, oczywiście nie może tutaj zabraknąć parmezanu. Kuchnia rzymska bez ravioli? To niemożliwe. Te małe pierożki, skrywające w sobie szpinak i ricottę, z dodatkiem sosu z bazylii, skradną podniebienia największego krytyka kulinarnego. Możesz także spróbować ravioli w wersji z mięsem i warzywami.
Wolisz coś lekkiego? Popularnym składnikiem kuchni rzymskiej jest cykoria, a dokładnie jej odmiana cicoria asparago. Na jej bazie przygotowuje się popularną sałatkę puntarelle alla romana. W roli dodatków występują oliwa z oliwek, ocet winny, czosnek oraz anchois. Kuchnia rzymska to także owoce morza, ryby oraz mięso – głównie wieprzowina, ale też i jagnięcina.
Uczta w tradycyjnym, rzymskim zaułku © iStock
Deser – co najlepiej zjeść w Rzymie?
Masz ochotę na deser? Uczta musi zakończyć się słodkim akcentem! Z pewnością warto skosztować tiramisu, czyli deseru na bazie m.in. biszkoptów, kawy i serka mascarpone. W wielu knajpach możesz wybrać jeden z wielu smaków deseru. Jednak Rzym to nie tylko ciasta i kremy, ale i – a może przede wszystkim – pyszne, tradycyjne lody. Bez problemu znajdziesz tutaj rodzinne lodziarnie, stawiające na dawne receptury. Z pewnością poczujesz różnicę w smaku lodów czy sorbetów. Najpopularniejsze lody w Rzymie to oczywiście te pod marką La Romana – potrafią zaskoczyć doborem oryginalnych smaków! Listę tę uzupełnia Giolitti. Rodzinna marka z tradycjami, słynąca z produkcji m.in. lodów o smaku wiśniowym.
Kobieta jedząca lody na tle Rzymu © iStock
Gdzie zjeść w Rzymie?
Szukaj miejsc, które polecają lokalni mieszkańcy. Smaczne suppli znajdziesz w Supplizio (Via dei Banchi Vecchi, 143) lub Suppli Roma (Via di S. Francesco a Ripa,137). Słodkiego śniadania z kawą skosztujesz m.in. w Forno Feliziani (Via Candia, 610). Popularnym miejscem, w którym możesz kupić pizzę na wagę jest Pizzarium Bonci (Via della Meloria, 43). Miłośnicy dań mięsnych powinni odwiedzić Osteria Luci in cucina (Piazza Pasquale Paoli, 15). Dobry obiad lub kolację w przystępnej cenie oferuje Trattoria Da Enzo al 29 (Via dei Vascellari, 29).
Masz ochotę na kawę w legendarnym miejscu? Jedną z najsłynniejszych kawiarni w Rzymie jest Antico Caffe Greco (Via dei Condotti, 86). To miejsce, które odwiedzali najwięksi artyści, w tym Goethe czy Mickiewicz, co potwierdza już sam wystrój wnętrz. Minus? Wysokie ceny. Kawiarnia działa od 1760 roku i wciąż odwiedzają ją światowej sławy gwiazdy, jak i lokalni mieszkańcy czy turyści.
Chcesz dowiedzieć się więcej o stolicy Włoch? Przeczytaj nasz przewodnik.
Rzym ma wiele smaków, nie sposób poznać każdy z nich. Jednak już kilka tradycyjnych potraw stolicy Włoch pomoże Ci poznać tajniki lokalnej kuchni i sprawić, że kolejną podróż do Rzymu zaczniesz planować tak, aby móc ponownie wstąpić w progi ulubionej restauracji.