Pizza Napoletana – taką pizzę zjesz tylko w Neapolu
Jeśli zapytamy przypadkową grupę turystów z czego słynie Neapol, pizza z pewnością będzie jedną z pierwszych odpowiedzi. Nic dziwnego! Pizza neapolitańska podbija kubki smakowe praktycznie każdego – bez względu na wiek czy upodobania kulinarne. Sekretem jej smaku jest tradycyjna receptura, oparta na lokalnych składnikach.
Symbol lokalnej kuchni Neapolu to coś więcej. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura na pizzę neapolitańską jest chroniona i wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa przez UNESCO. Lokale, które chcą serwować prawdziwą pizzę neapolitańską, muszą ściśle przestrzegać przepisu.
Jaki jest przepis na pizzę neapolitańską?
Pizza neapolitańska jest wyrabiana na bazie włoskiej mąki pszennej typu 00 (ewentualnie z domieszką mąki typu 0), soli morskiej, drożdży, wody o pH między 6 a 7 i temperaturze wynoszącej 16-22°C. Ciasto jest wyrabiane ręcznie lub z pomocą wolnoobrotowego miksera, po czym długo leżakuje. Pizza jest ręcznie formowana w taki sposób, aby ciasto miało 3 mm, a ranty były pulchne. Tradycyjna pizza neapolitańska ma średnicę maksymalnie 35 cm.
Tradycyjna pizza z Neapolu swój smak zawdzięcza pomidorom San Marzano, rosnącym u podnóża Wezuwiusza. Co jeszcze skrywa w sobie ciasto? To zależy od tego, którą z odmian pizzy neapolitańskiej chcesz skosztować. Jedno jest pewne – za każdym razem są to wysokiej jakości, lokalne składniki.
Pizza marinara
Pizza z dodatkiem pomidorów, oregano, oliwy oraz czosnku.
Pizza margherita
Pizza z sosem z pomidorów, kawałkami mozzarelli (z bawolego lub krowiego mleka), oliwy, startego twardego sera oraz bazylii.
Zaplanuj city break i spróbuj neapolitańskiej pizzy!
Pizza neapolitańska w dwóch odsłonach: z pieca opalanego węglem i smażona
Neapol ma sporo asów w rękawie, jeśli chodzi o kulinaria. W pizzeriach prym wiedzie klasyczna pizza neapolitańska, ale równie popularna jest także fritta, czyli smażona pizza. Czym różni się pizza smażona od tradycyjnej pizzy neapolitańskiej? Tradycyjna receptura pizzy neapolitańskiej obejmuje nie tylko lokalne składniki i sposób formowania ciasta, ale i metody jego wypiekania. Klasyczna pizza z Neapolu to ta pieczona w piecu opalanym drewnem. Pizza jest wypiekana w temperaturze prawie 500° przez 60-90 sekund. Aby ciasto nie straciło na swojej wartości, najlepsze pizzerie w Neapolu dbają o to, aby pizza została podana klientowi jak najszybciej po wyjęciu jej z pieca. Zaleca się, aby było to maksymalnie 10 minut.
Smażona pizza to propozycja dla miłośników równie aromatycznej, ale bardziej chrupiącej pizzy. W tym przypadku pizza jest smażona na głębokim oleju, nagrzanym do temperatury ok. 175°. Sama pizza może mieć kształt okrągły lub półksiężyca (calzone). To, co ją odróżnia od klasycznej pizzy neapolitańskiej, to także nadzienie. Smażona pizza neapolitańska kusi połączeniem smaku ricotty, mozzarelli fior di latte lub provola, salami/ciccioli, całość uzupełnia ostra nutka pieprzu i pomidory bez skórki.
Ile kosztuje pizza w Neapolu?
Jeśli masz ochotę spróbować tradycyjnej pizzy neapolitańskiej w pizzerii lub restauracji, przygotuj się na wydatek ok. 5 euro. Tyle właśnie kosztuje pizza marinara lub margherita. Warto dodać, że pizza neapolitańska jest sprzedawana w jednym kawałku, je się ją sztućcami w kierunku od środka ciasta do jej brzegów, które macza się w resztkach oliwy czy sosu pomidorowego. Inną opcją jest wykrawanie kawałków pizzy i składanie ich jak kanapkę.
Pizza to tutaj także street food! Szukaj budynków lub straganów z szyldem ozdobionym napisem Pizza a Portafoglio. Ile kosztuje pizza w Neapolu w takim wydaniu? Złożone i owinięte w papier kawałki pizzy możesz kupić już za ok. 2 euro, przy czym smażona pizza kosztuje zazwyczaj ok. 3-4 euro. Cennik restauracji oraz ulicznych budek nie jest zbyt wygórowany. Unikaj miejsc, w których pizza neapolitańska lub portafoglio są sprzedawane za 10 euro. To obiekty nastawione na zysk turystyczny, a oferowane przez nich dania zwykle nie są najwyższej jakości.
Sprawdź oferty lotów i noclegów w Neapolu
TOP 5 najpopularniejszych pizzerii w Neapolu
Jaka pizza w Neapolu jest najlepsza? Sporo w tej kwestii zależy od wyboru miejscówki. Będąc w mieście, koniecznie zajrzyj do najpopularniejszych pizzerii w okolicy.
1. L’Antica Pizzeria da Michele
Zdecydowanie najsłynniejsza pizzeria w Neapolu, a wszystko to za sprawą Julii Roberts i kultowej sceny z filmu „Jedz, módl się i kochaj”, w której aktorka zajada się pizzą właśnie w Pizzeria da Michele. Jednak trzeba przyznać, że pizzeria miano kultowej zyskała już znacznie wcześniej, a to za sprawą smaku wyrabianej na miejscu pizzy. Do wyboru masz 4 kompozycje: margherita, marinara, marita i cosacca, każda po 5-5,50 euro. Przygotuj się na długą kolejkę przed wejściem!
Adres: Via Cesare Sersale,1, 80139 Napoli.
2. Gino e Toto Sorbillo
Pizzeria, którą uwielbiają zarówno turyści, jak i mieszkańcy. Jest to jedna z najstarszych pizzerii w okolicy, działająca od 1935 roku. Zjesz tu smaczną pizzę neapolitańską, a jeśli masz ochotę na pizzę smażoną, w Neapolu działa także specjalizujący się w niej inny lokal marki – Antica Pizza Fritta da Zia Esterina Sorbillo.
Adres: Via dei Tribunali, 32, 80138 Napoli.
3. Di Matteo
Według wielu najlepsza pizzeria w Neapolu, według innych jedna z TOP 5. Dwupoziomowy lokal oferuje pizzę klasyczną i smażoną, jak i możliwość skosztowania specjałów pizzerii w tym samym miejscu co… Bill Clinton.
Adres: Via Tribunali, 94, 80138 Napoli.
4. La Figlia Del Presidente
Pizzeria prowadzona od 3 pokoleń, słynąca z menu liczącego 40 różnych kompozycji pizzy! Z pewnością znajdzie tu coś dla siebie największy krytyk kulinarny. Jeśli lubisz nietypowe połączenia i masz ochotę na pizzę z nutellą, to koniecznie zarezerwuj czas na wizytę w tym lokalu.
Adres: Via Grande Archivio 23/24, 80138 Napoli.
5. Starita
Pizzeria z historią sięgającą 1901 roku. Dobre opinie na temat marki doprowadziły do tego, że kolejne pizzerie z szyldem Starita są otwierane w różnych zakątkach świata. Jedną z kultowych propozycji lokalu, oprócz pizzy neapolitańskiej, są m.in. Rogi Maradony. Pod tą nazwą kryje się smażona pizza w kształcie podkowy, skrywająca w środku nadzienie z ricotty, ciccioli i pieprzu.
Adres: Via Materdei, 27/28, 80136 Napoli.
Najlepsza pizza w Neapolu – podpytaj miejscowych!
Gdzie jest najlepsza Pizza w Neapolu? Jeśli chodzi o wybór miejscówek, zawsze warto podpytać mieszkańców o ich polecenia. Obok wymienionych wyżej pizzerii, sporą popularnością cieszą się lokale z muzyką na żywo czy sporym wyborem dań kuchni włoskiej. Gdzie bywają lokalni mieszkańcy?
1. Trattoria Nennella dal 1949
Pizzeria serwująca smaczną pizzę neapolitańską i tradycyjne dania kuchni włoskiej. Z pewnością to, co przyciąga tutaj mieszkańców, to także gwarancja dobrej zabawy. Tańczący i śpiewający kelnerzy zachęcą do biesiadowania każdego!
Adres: Vico Lungo Teatro Nuovo 103/104/105, Quartieri Spagnoli – 80134 Napoli.
2. Trattoria Caprese
Tutaj możesz biesiadować i przed południem, jak i w późnych godzinach nocnych. Lokal serwuje pizzę klasyczną i smażoną, a także m.in. dania mięsne i rybne. Jeśli chcesz mieć gwarancje miejsca, zrób rezerwację i przygotuj się na dobrą zabawę w rytmie włoskiej muzyki.
Adres: Via Luca Giordano, 25, 80127 Napoli.
Inne popularne wśród mieszkańców pizzerie w Neapolu to m.in. Gorizia 1962, Pizzeria al. 22 n.70, Pizzeria Imperatore 1906 oraz 50 kalo.